Rookkanalen algemeen?

U wilt genieten van uw haard of kachel. Daarvoor is een goed werkend en veilig rookkanaal van groot belang. De rookgassen moeten goed kunnen worden afgevoerd. Welke soort kanaal daarvoor nodig is hangt van een aantal aspecten af. De bouwtechnische staat van uw huis bijvoorbeeld, maar ook de capaciteit van de kachel. De diameter van het rookkanaal bepaalt hoe snel de rookgassen worden afgevoerd. Is die diameter te klein, dan kan de rook niet weg en stikt het vuur. Maar bij een te grote diameter valt de trek weg en ook dan gaat de haard of kachel uit.

Verschillende rookkanalen

Onze rookkanalen zijn van roestvrij staal (RVS) en desgewenst dubbelwandig of enkelwandig. Vanaf de rookvangkap en het verloopstuk kan er een star of flexibel enkelwandig rookkanaal worden gebruikt, maar deze moeten wel geïsoleerd zijn. Vanaf het plafond wordt een dubbelwandig rookkanaal toegepast tot zo dicht mogelijk bij de nok van het dak (liefst ruim er bovenuit en zo recht mogelijk zonder bochten). Het kanaal ‘omkokeren’ we met brandwerende platen.

Rookkanalen voor uw houthaard

Voor het rookkanaal van een houthaard is relatief veel ruimte nodig. Afhankelijk van de kwaliteit van het kanaal moet tenminste 50 millimeter afstand bewaard worden tot brandbare materialen. De capaciteit van de haard of kachel bepaalt de diameter van het kanaal: 130 tot 200 millimeter. Afhankelijk van de isolatiedikte zal de uitwendige diameter dan 205 tot 275 millimeter bedragen. Dit heeft allemaal te maken met de hoge temperaturen die in een houthaard of kachel kunnen ontstaan.

Rookkanalen voor uw gashaard

Heeft u minder ruimte, dan is een gashaard misschien iets voor u. De ‘omkokering’ van het rookkanaal mag kleiner zijn dan bij een open haard en ook de afstand tussen de ‘omkokering’ en het kanaal mag minder groot zijn (meestal 25 millimeter).

Uw rookkanaal is goud waard

U begrijpt het al: bij het aanleggen van een goed rookkanaal komt heel wat kijken. Valenteijn zorgt ervoor dat bij het installeren van uw rookkanaal aan alle eisen wordt voldaan. Bovendien heeft een rookkanaal op maat - afgestemd op uw houthaard of kachel - een gunstige invloed op het brandstofverbruik en dus op uw energierekening.

Wist u dat alle rookkanalen verplicht de Nederlandse NEN 6062-keuring moeten hebben?

Dit geldt voor zowel dubbelwandige als flexibele rookkanalen. Buitenlandse keuringen worden niet geaccepteerd en zelfs de minimale Europese Normen EN 1856-1 en EN 1856-2 alleen zijn niet voldoende. U loopt hiermee het risico dat uw verzekering u er op ‘afrekent’.

Laat u zich gratis en vrijblijvend adviseren over de risico's bij u in huis. Uiteraard voldoen al onze producten aan de eisen die de verzekeringsmaatschappijen stellen.

Diensten

– Dak lekkage 
– Dak inspectie
– Impregneren
– Dak renoveren 
– Nesten verwijderen
– Dak isoleren
– Bitumen daken 
– Dakkapel reinigen
– Dakgoot reinigen
– Boeibord reinigen
– Dakgoot reparatie
– Schoorsteen onderhoud

Offerte aanvragen

    Spoednummer

    Jouw Vuur Onderhoud met zorg en vakkundig voor uw dak
    Spoednummer: +316 123 45639